De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton is zaterdag (lokale tijd) tijdens een debat van de Democraten onder vuur komen te liggen vanwege haar steun aan de inval in Irak. 

Volgens haar rivaal Bernie Sanders heeft het conflict geleid tot "de enorme instabiliteit die we nu zien" in het Midden-Oosten.

Sanders betoogde tijdens het debat in Des Moines (Iowa) dat de "rampzalige invasie van Irak" heeft bijgedragen aan de opkomst van radicale groeperingen als al-Qaeda en Islamitische Staat. De senator uit Vermont sprak over "een van de grootste blunders op het gebied van buitenlands beleid in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten".

Clinton heeft haar stem voor het verdrijven van het regime van dictator Saddam Hussein in 2003 eerder al een fout genoemd. Ze benadrukte dat haar steun aan de inval in de juiste historische context moet worden geplaatst.

Video: Hillary Clinton onder vuur om stem voor inval Irak 

Gevoelig

Dat Clinton als senator stemde voor het voorstel om Irak binnen te vallen, ligt binnen de Democratische partij nog steeds erg gevoelig. Het speelde een rol bij haar nederlaag in 2008, toen het haar niet lukte om bij de voorverkiezingen van de Democraten te winnen. Barack Obama mocht toen namens de partij deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken geldt inmiddels opnieuw als favoriet om de voorverkiezingen te winnen. Behalve Clinton willen ook Sanders en oud-gouverneur Martin O'Malley namens de partij een gooi doen naar het presidentschap.