De Russische luchtvaartautoriteiten hebben besloten dat de nationale Egyptische luchtvaartmaatschappij Egypt Air niet langer naar Rusland mag vliegen. 

Dat meldt AP vrijdag.

Het vliegverbod gaat zaterdag in.

Een reden voor het besluit werd niet direct gegeven. De Russische president Vladimir Poetin besloot vrijdag 6 november dat Russische luchtvaartmaatschappijen voorlopig niet meer op Egypte vliegen.

Poetin deed dit op aanraden van de chef Russische veilgheidsdiensten omdat er nog steeds niet duidelijk is wat er met de Russische Airbus A321 is gebeurd. Het Russische toestel stortte op 31 oktober neer waarbij alle 224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, om het leven kwamen. 

Het toestel was opgestegen van het vliegveld in Sharm-el-Sheikh, aan de zuidkust van het schiereiland de Sinaï.

Reisadvies

Het is voor het eerst dat er vluchten vanuit Egypte geweigerd worden door een land. Andersom is dit wel het geval. zo besloot de Nederlandse reisorganisatie Tui maandag de vluchten naar Sharm-el-Sheik tot half december te schrappen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadveis voor Egypte al enige tijd aangepast. Het advies is om alleen van en naar Egyptische luchthavens te vliegen als de desbetreffende luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Dat geldt ook voor Sharm-el-Sheikh.

Bom

Het onderzoeksteam in Egypte dat de ramp met de Russische Airbus onderzoekt, is 90 procent zeker dat een bom het neerstorten heeft veroorzaakt.

Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie.