IS-strijder Mohammed Emwazi, beter bekend als 'Jihadi John', is om het leven gekomen bij een Amerikaanse luchtaanval in Syrië. 

Een Amerikaanse functionaris heeft dat aan BBC laten weten. 

De aanval werd uitgevoerd in de omgeving van de stad Raqqa, een bolwerk van Islamitische Staat in Syrië. Volgens persbureau AP werd een drone gebruikt bij de aanval

Volgens de functionaris werd Emwazi gelokaliseerd toen hij uit een gebouw kwam en in een voertuig stapte, waarin nog drie hooggeplaatste IS-leden zaten. Volgens de functionaris was het een 'aanval die Emwazi heeft doen omkomen en waarbij behalve de vier inzittenden geen andere slachtoffers vielen.

Beul

Emwazi staat bekend als de beul van IS. Hij was te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van de terreurgroep. In februari werd Emwazi door zijn moeder herkend in een video waarin hij de Amerikaan James Foley onthoofdt. Onder zijn slachtoffers zijn ook de Britse hulpverleners Alan Henning, David Haines en enkele IS-strijders.

Emwazi komt uit Londen en was bekend bij de Britse inlichtendiensten. Hij is opgegroeid in een middenklassegezin en zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand.

De strijder was in 2014 ook gewond geraakt bij een Amerikaanse luchtaanval.

Cameron

De Britse premier David Cameron kon nog niet bevestigen dat 'Jihadi John' is gedood. ''Maar als de aanval tegen 'Jihadi John' inderdaad is geslaagd, dan kunnen we spreken van een slag in het hart van Islamitische Staat", aldus Cameron.

''Het zal onze vijanden laten zien dat wij een lange arm hebben." Hij noemde de aanval met de drone een ''daad uit zelfverdediging".

Video: Reactie Cameron

Cameron: aanval op 'Jihadi John' was zelfverdediging
Cameron: aanval op 'Jihadi John' was zelfverdediging