De Europese Unie stelt 1,87 miljard euro beschikbaar om de oorzaken van de migratieproblemen in Afrika tegen te gaan.

Dat meldt persbureau AFP donderdag,

Het geld gaat onder andere naar de bestrijding van armoede en smokkelaars.

Nederland legt 15 miljoen euro neer, dat blijkt de hoogste bijdrage van een deelnemend land. 

1,8 miljard van de ruime 1,87 miljard euro euro komt uit de Europese begroting. Individuele landen, 25 EU-landen en Noorwegen en Zwitserland, hebben bijdrages toegezegd tot in totaal 78 miljoen euro.

Bijdrage

Italië heeft 10 miljoen euro beloofd. Een aantal landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje, zegden elk 3 miljoen euro toe. Griekenland, Cyprus en Kroatië stortten niets. De Belgische premier Charles Michel maakte donderdag bekend de bijdrage van België te verhogen naar 10 miljoen euro.

''Als wij willen dat het trustfonds voor Afrika en onze aanpak geloofwaardig zijn, moeten meer lidstaten bijdragen'', stelde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Actieplan

Leiders van Europese en Afrikaanse landen wisten het na een tweedaagse top in de Maltese hoofdstad Valletta eens te worden over een actieplan, zo maakte EU-president Donald Tusk, die het overleg voorzat, na afloop bekend. Hij noemde het ''cruciale stappen zonder de illusie te hebben in een keer alles op te lossen''.

Premier Mark Rutte bekende na afloop wel ''zorgen'' te hebben over de uitvoering van het actieplan, maar stelde dat meerdere landen benadrukt hebben dat ''er noodzaak is aan praktische uitvoering''. ''Het mag niet blijven bij alleen mooie woorden''

Topberaad

De Europese Unie wil topberaad met Turkije over de aanpak van de migratieproblematiek. Tijdens een informeel overleg in de Maltese hoofdstad Valletta spraken de EU-regeringsleiders en -staatshoofden af de Turkse president Tayip Erdogan uit te nodigen voor een EU-Turkije-top, meldden bronnen