De Spaanse regering is woensdag naar het Constitutionele Hof gestapt om te voorkomen dat het parlement van de noordoostelijke regio Catalonië de afscheiding van Spanje bewerkstelligt.

Premier Mariano Rajoy beschuldigde woensdag de separatisten in het Catalaanse parlement ervan "meer dan vijf eeuwen van Spaanse eenheid te willen verwoesten met hun aanval op de democratie en de soevereiniteit van Spanje''.

Het Catalaanse parlement stemde maandag met een krappe meerderheid voor 'een routekaart naar onafhankelijkheid'. De regio zou in anderhalf jaar tijd moeten zijn afgescheiden van Spanje.

Video: Madrid naar hof over afscheiding Catalonië

Meerderheid

De nationalistische partij Junts pel Sí (Samen voor Ja) van Catalaans regeringsleider Artur Mas en de kleine extreemlinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) loodsten met hun meerderheid de verklaring door het Catalaanse parlement. 

Het parlement voorziet onder meer in het opstellen van een grondwet en het opzetten van eigen belasting- en sociale verzekeringsstelsel.

Economische risico's

De tekst was officieel geen onafhankelijkheidsverklaring, maar stuurt daar wel op aan. De tegenstanders van Junts pel Sí en de CUP beschuldigen de separatisten ervan enorme economische risico's te nemen, terwijl ze in de verkiezingen van september ze niet de meerderheid van de kiezers achter zich hadden.

Junts pel Sí kreeg 39,5 procent en CUP 8,2 procent. Door het stelsel kregen ze wel een meerderheid in het Catalaanse parlement van 135 zetels.

Het Constitutioneel Hof buigt zich woensdag al over de kwestie. Volgens Madrid moet de stap van het Catalaanse parlement geschorst en mag de Catalaanse regionale overheid tot nader order geen stappen zetten die de afscheiding bevorderen.