President Thein Sein van Myanmar belooft een vreedzame overdracht van de macht naar aanleiding van de overweldigende winst die oppositieleider Aung San Suu Kyi zondag boekte bij de parlementsverkiezingen.

Dat meldt persbureau AP woensdag.

Suu Kyi gaf eerder woensdagochtend al aan met de president te willen praten om de wil van het volk zeker te stellen. Hoewel de officiële uitslag nog op zich laat wachten, heeft haar partij National League for Democracy woensdag al 163 van de 182 zetels geclaimd.

Het volk heeft zijn mening duidelijk gegeven, zo heeft Suu Kyi inmiddels geschreven aan de president, de hoogste militair generaal Min Aung Hlaing en parlementsvoorzitter Shwe Mann. "Het is belangrijk de wil van het volk op een vreedzame manier uit te voeren ter wille van de waardigheid van het land", zo staat in haar schrijven.

Thin Sein heeft geantwoord dat hij pas na het bekendmaken van de officiële uitslag met de oppositieleidster om de tafel wil gaan zitten om de situatie te bespreken. Die uitslag kan volgens de verkiezingscommissie nog een week of zelfs langer op zich laten wachten.