De duizenden vluchtelingen die vanuit Afrika de Middellandse Zee naar Europa oversteken, vormen een fractie vergeleken met de hoeveelheid mensen die naar een andere plaats op het Afrikaanse continent zijn gevlucht.

De Verenigde Naties schatten dat vijftien miljoen mensen er hun woonplek hebben verlaten.

De meeste vluchtelingen komen uit Zuid-Soedan, Congo, Somalië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze vluchten in de regel naar veiliger regio's of steken de grens over naar buurlanden. De oorzaken voor hun onvrijwillige tocht zijn bijna altijd honger en geweld, aldus de VN.

Alleen al in Somalië zijn een miljoen mensen op de vlucht geslagen vanwege gebrek aan voedsel en het aanhoudende geweld. Ruim 420.000 van hen vonden een veilige plek in Kenia.

Nigeria

In Nigeria zijn momenteel de meeste mensen op de vlucht, meer dan 2,2 miljoen. De oorzaak vormt de dreiging van de terreurgroep Boko Haram. De VN schatten het aantal mensen dat vanwege de uiterst gewelddadige islamitische groepering in de Nigeria omringende landen op de vlucht is in totaal op 1,4 miljoen mensen.

Congolezen zoeken vanwege het geweld grotendeels een veilige plek in eigen land. Het gaat om meer dan 2,75 miljoen mensen. Circa 220.000 mensen ontvluchtten Eritrea om geweld en wetteloosheid, de meesten gingen naar Ethiopië en Soedan. De burgeroorlog in Zuid-Soedan verdreef bijna 2,5 miljoen mensen. De VN telden verder bijna een miljoen vluchtelingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.