Rusland is bezig met de ontwikkeling van nieuwe wapens die in staat zijn om het door de Verenigde Staten geleide raketschild van de NAVO te doorboren.

Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag, meldt AP.

Volgens Poetin wil Washington de Russische nucleaire dreiging "neutraliseren" en zo een "militaire superioriteit" verkrijgen. De Russische president zei dat Moskou daarop antwoordt met raketsystemen die door elke verdedigingslinie heen kunnen. 

Rusland demonstreert al jaren tegen de plannen van Amerika om een raketschild in Europa te plaatsen. Volgens Poetin is de VS het schild blijven ontwikkelen, ondanks het akkoord dat werd bereikt over de afbouw van het atoomprogramma van Iran.

"Referenties aan de dreiging van Iraanse en Noord-Koreaanse nuclaire wapens hebben slechts als doel gehad om de ware plannen te verbergen", aldus Poetin. "Het daadwerkelijke doel is om andere nucleaire grootmachten te neutraliseren, specifiek Rusland."

Poetin zei verder dat Rusland in de toekomst mogelijk ook gaat werken aan haar eigen raketschilden, maar zich vooralsnog zal richten op het maken van nieuwe wapens. Volgens de president hebben Russische wapenfabrikanten al een aantal nieuwe wapensystemen gebouwd en getest, die mogelijk nog dit jaar in werking worden gesteld.