Vladimir Poetin vindt de beschuldigingen van door de staat gesteund dopinggebruik door Russische atleten "ongefundeerd".

Dat heeft de Russische president dinsdag laten weten via een woordvoerder.

Het mondiale antidopingagentschap WADA bracht dinsdag een rapport uit waarin geconcludeerd werd dat er in Rusland "systematische gebreken" zijn die de kans op een effectief antidopingprogramma voorkomt of vermindert.

Woordvoerder Dmitry Peskov stelt dat dergelijke beschuldigingen vragen om hard bewijs. "Als het bewijs ontbreekt, is het moeilijk om iets te zeggen over deze beschuldigingen. Ze zijn nu vooral ongefundeerd."

De woordvoerder wilde niet ingaan op de dopingschandalen rond individuele Russische atleten. "Het is niet onze zaak om daar iets over te zeggen."

Poetin zal woensdag in gesprek gaan met de voorzitters van de Russische sportbonden, maar dat zal niet gaan over de dopingperikelen. Volgens het Kremlin wordt op de bijeenkomst de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro besproken

IAAF

De internationale atletiekfederatie IAAF overweegt naar aanleiding van het rapport om de Russische atletiekbond (ARAF) te schorsen vanwege grootschalig dopinggebruik.

Het onderzoek werd ingesteld nadat de Duitse tv-zenders ARD en ZDF vorig jaar december een documentaire uitzonden over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. Russische officials zouden geld hebben aangenomen om atleten doping te verstrekken en positieve testen te verdoezelen.

Video: WADA: 'Schors Russische atletiekbond'

Bekijk de uitspraak van Pound
Bekijk de uitspraak van Pound

Zero tolerance

Volgens het ministerie van Sport van de Russische Federatie zijn er al maatregelen genomen in samenwerking met WADA en het Internationaal Olympisch Comité. Zo zijn er een nieuwe voorzitter van de atletiekbond, een nieuwe hoofdcoach en wordt de trainersstaf momenteel verjongd. "Het beleid is zero tolerance voor doping", aldus het ministerie maandag in een verklaring.

De licentie van het antidopinglaboratorium in Moskou is mede naar aanleiding van het rapport voorlopig ingetrokken. Volgens de commissie van WADA kan het laboratorium niet onafhankelijk opereren, omdat er directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat plaatsvindt.