De Britse minister-president David Cameron heeft er vertrouwen in dat de Europese Unie dusdanig kan hervormen dat het voor het Verenigd Koninkrijk acceptabel wordt om in de EU te blijven.

Dat zei hij dinsdag in een toespraak.

Zijn toespraak ligt in de context van het door Cameron beloofde Britse referendum over een mogelijke opzegging van het Britse EU-lidmaatschap. Cameron laat weten welke hervormingen nodig zijn om het VK te behouden.

De EU moet volgens Cameron "flexibeler" worden voor verschilende landen, want, stelt Cameron, "one size does not always fit all".

Hij richt zich hierbij vooral op de onafhankelijkheid van het VK binnen de EU. Cameron vindt dat landen die niet in de eurozone zitten, worden gediscrimineerd door de EU.

Onredelijk

De minister-president vindt het onredelijk dat andere landen moeten opdraaien voor kosten die veroorzaakt worden door besluiten binnen de eurozone.

Cameron legt daarom verschillende eisen op tafel, waaronder toezeggingen van Europese leiders dat landen die niet in de eurozone zitten, worden beschermd voor de gevolgen van besluiten binnen de eurozone.

Hij stelt dat "besluiten die invloed hebben op alle lidstaten" ook "genomen moeten worden door alle lidstaten". 

Ook wil de minister-president "duidelijke, juridisch bindende en onomkeerbare toezeggingen" dat het VK niet wordt meegetrokken in het vergroten van politieke unie binnen de EU.

Video: Cameron heeft vertrouwen na hervormingen EU

Cameron heeft vertrouwen na hervormingen EU
Cameron heeft vertrouwen na hervormingen EU

Nationale parlement

Daarnaast stelt Cameron dat besluiten over wetgeving binnen de EU afgekeurd moeten kunnen worden door groepen van nationale parlementen.

Hij zegt zich te beseffen dat het verschaffen van vetorecht aan alle individuele parlementen het politieke systeem platlegt, maar benadrukt het belang dat landen over zichzelf kunnen regeren.

Om de besluitvorming in eigen handen te houden eist Cameron ook dat de EU de binnenlandse zaken en justitiële aangelegenheden van lidstaten respecteert.

Campagne

De voorstellen van Cameron moeten ervoor zorgen dat de voordelen van de EU voor het VK opwegen tegen de nadelen. De minister-president zegt toe dat hij voorafgaand aan het referendum campagne zal voeren voor het behoud van het VK voor de EU wanneer zijn plannen worden doorgevoerd.

De exacte datum van het referendum wordt pas bekendgemaakt na de onderhandelingen daarover, maar het moet in ieder geval voor eind 2017 plaatsvinden. Cameron kondigt aan dat de regering de uitkomst van het referendum zal gehoorzamen.