De Europese Commissie vindt dat Turkije de mediavrijheid beter moet beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer moet oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten moet stoppen. 

De Europese Commissie luidde dinsdag de noodklok in een rapport over de voortgang die Turkije maakt in de toetreding tot de EU.

Brussel roept de nieuwe regering in Ankara op direct hiervan werk te maken.

Brussel maakt zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van het rechtssysteem. Turkije heeft in het afgelopen jaar wetten aangenomen die in strijd zijn met de Europese standaards op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, schrijft Brussel. Bovendien is het tempo van hervormingen omlaaggegaan.

Behalve kritiek waren er ook lovende woorden voor het kandidaat-lid van de EU. Turkije wordt geroemd om het feit dat het miljoenen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen en ook economisch staat het land er goed voor.

Uitstel

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. De Europese Commissie onderhandelt al een paar weken met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. In ruil voor visumliberalisatie en geld zou Turkije de grenzen beter moeten bewaken en vluchtelingen in dat land meer toekomstperspectief bieden.

Vicevoorzitter Frans Timmermans reist dinsdag opnieuw af naar Turkije om de gesprekken hierover voort te zetten.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn veertien van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.