De oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company, Johan van Laarhoven, is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf vanwege witwassen. Daar moet hij er volgens zijn Nederlandse advocaat Sidney Smeets twintig van uitzitten.

Zijn vrouw kreeg een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens medeplichtigheid. Van Laarhoven kreeg de straf vanwege het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van hasj en wiet verdiende. 

''De zaak draait om investeringen die hij in Thailand heeft gedaan met de opbrengst van zijn coffeeshops’’, zei zijn advocaat Sidney Smeets. De Thaise autoriteiten zien die investeringen als witwaspraktijken. Het geld is immers afkomstig uit (gedoogde) drugshandel.

Smeets noemt de uitspraak onrechtvaardig. "Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen", aldus de jurist.

Gedoogbeleid

De Thaise rechters hebben volgens Smeets weinig kennis van het Nederlandse gedoogbeleid. "We hebben het uitgelegd. De Thaise rechters hadden er weinig vragen over", stelt de advocaat. De Nederlandse autoriteiten hebben volgens hem "onvolledige en onjuiste" informatie gegeven over het softdrugsbeleid in Nederland.

"Het lijkt erop dat de Thaise rechtbank is misleid door de Nederlandse politie," aldus Smeets. "Ze hebben de rechtbank wel verteld waar het geld vandaan kwam, maar niet wat het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van drugs inhoudt. Hoe kan Van Laarhoven nou geld hebben witgewassen terwijl hij in Nederland niets strafbaar heeft gedaan?"

Hoger beroep

Toch is volgens Smeets nog niet besloten of de Nederlander in hoger beroep gaat. Van Laarhoven kan volgens de advocaat alleen worden uitgeleverd aan Nederland als er geen juridische procedures meer lopen. "Misschien is het te prefereren dat hij zo snel mogelijk naar Nederland wordt overgeplaatst."

Van Laarhoven heeft eerder aangegeven erg te lijden onder de barre omstandigheden waaronder hij in Thailand gevangen zit. Hij reageerde volgens Smeets "zeer emotioneel en uit het veld geslagen" op de uitspraak.

Het duo zit sinds juli 2014 vast in een Thaise gevangenis. Van Laarhoven had zijn bedrijf verkocht nadat hij emigreerde naar het Aziatische land. Van Laarhoven heeft altijd gezegd dat hij onschuldig in een gevangenis zit. Hij zegt ook dat hij onder erbarmelijke omstandigheden moet leven in de cel. Hij schrijft dat hij zijn cel met "vijftig moordenaars en verkrachters" moet delen. Ook was er een dodelijke vechtpartij in zijn cel.