TUI Nederland en Neckermann Reizen brengen tot en met 18 december geen vakantiegangers naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheik. De reisorganisaties halen daar wel passagiers op.

De ondernemingen zeggen hiermee het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken van vrijdag te volgen. De maatregelen volgen op het neerstorten ruim een week geleden van een Russische Airbus in de Sinaï, mogelijk door een aanslag van terreurorganisatie Islamitische Staat.

Passagiers mogen hun terugreis uit Egypte zowel ruim- als handbagage meenemen. TUI heeft in samenwerking met haar Belgische zustermaatschappij Jetairfly een Nederlands/Belgisch veiligheidsteam ingehuurd. Dat doet een extra check op de ruimbagage.

Eerder besloot ook touroperator Corendon alle vluchten naar Egypte te annuleren, omdat het de veiligheid niet meer kan garanderen.

Afgeraden

De besluiten volgen op het neerstorten van de Russische Airbus, inmiddels negen dagen geleden. Vermoed wordt dat terreurgroep IS het toestel met een bom neerhaalde, 224 inzittenden vonden de dood. Na de ramp werden vluchten naar de Egyptische badplaats in afwachting van een veiligheidsonderzoek voorlopig opgeschort.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om alleen van en naar Egyptische luchthavens te vliegen als de desbetreffende luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Dat geldt ook voor Sharm-el-Sheikh.

Dat blijkt uit het reisadvies dat maandagavond is aangepast. Eerder raadde het ministerie van Buitenlandse Zaken af naar Sharm-el-Sheikh te reizen.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte, aldus Buitenlandse Zaken.

"Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze concrete aanwijzingen er niet. Maar in heel het land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen."

In de Tweede Kamer zijn vragen gerezen over het reisadvies voor Egypte.

Russen

Behalve veel westerse veiligheidsdiensten hebben ook de Russen nu geconcludeerd dat het toestel is neergestort door een bom. Dat meldt persbureau Reuters maandag op gezag van bronnen binnen de Amerikaanse overheid die het dataverkeer van de Russsische diensten in de gaten houden.

Officieel heeft Rusland de lezing dat een bom de oorzaak van de ramp is nog niet bevestigd. Rusland en Egypte hebben een aanbod van de FBI afgeslagen om te helpen bij het onderzoek naar de ramp met de Airbus, aldus ReutersDe FBI had hulp aangeboden, onder meer bij het identificeren van de slachtoffers.