De Egyptische politie heeft een belangrijke IS-strijder gedood. Het gaat om Ashraf Ali Ali Hassanein al-Gharabli.

Dat meldt persbureau AFP maandag op basis van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De man is in Caïro omgekomen tijdens een vuurgevecht nadat de politie hem probeerde te arresteren. Wanneer dit is gebeurd, is niet bekend gemaakt.

Hassanein was een van de belangrijkste IS-strijders ten westen van de Sinaï en werd al maanden gezocht door de politie. Hij behoorde tot de voormalige groep Ansar Beit al-Maqdis. Deze groep heeft zich in november 2014 bij IS aangesloten en heet sindsdien Wilayat Sinai (Provincie Sinaï).

Vliegramp

De politieactie heeft mogelijk te maken met het in oktober neergestorte passagiersvliegtuig. Wilayat Sinai heeft gezegd dat de 224 inzittenden van de Russische Airbus om het leven zijn gekomen door een bom aan boord. De terreurbeweging heeft de aanslag opgeëist.

Hassanein zou ook betrokken zijn geweest bij de ontvoering van een Kroaat en de moord op een Amerikaanse ingenieur. Verder heeft hij vermoedelijk iets te maken gehad met een aanslag op het Italiaanse consulaat in Caïro afgelopen zomer. 

En in 2013 pleegde de strijder een aanslag op de toemalige minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim. Hij zou daarnaast een poging hebben gedaan een bomaanslag te plegen op een Tempel in Luxor.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds