Een groep vooraanstaande Indiërs wil een rechtszaak aanspannen om een van de grootste diamanten ter wereld terug in India te krijgen.

De diamant is naar schatting 140 miljoen euro waard en heet Koh-i-Noor, ofwel Berg van Licht. Klein detail: de diamant is onderdeel van de Britse kroonjuwelen en is onder meer gedragen door koningin Elizabeth tijdens haar kroning in 1953.

De groep, die zichzelf Berg van Licht noemt en bestaat uit Bollywoodsterren en zakenlieden, heeft advocaten ingeschakeld om de zaak in Londen aan te spannen.

De diamant van 105 karaat zou zijn gestolen in India en ''is een van de vele kunstvoorwerpen die onder dubieuze omstandigheden uit India zijn meegenomen'', zei zakenman David de Souza tegen The Independent. De Britten hebben volgens hem tijdens de koloniale periode ''de ziel van het land vernietigd''.

Gegeven

De laatste heerser van de Sikhs, Duleep Singh, gaf het juweel in de negentiende eeuw aan de toenmalige koningin nadat de Britten de Punjab hadden geannexeerd. Volgens legendes mag de steen alleen worden gedragen door God of door vrouwen.

''De Koh-i-Noor is deel van onze geschiedenis en cultuur en moet zonder twijfel worden teruggegeven'', vindt filmster Bhumicka Singh.

De advocaten gaan de zaak baseren op de zogeheten Holocaustwet, die landelijke instanties de mogelijkheid geeft gestolen kunst terug te geven.

De Britse overheid heeft de eis vooralsnog afgewezen.