Een Jordaanse politieofficier heeft maandag twee Amerikaanse trainers van een politieacademie in de hoofdstad Amman doodgeschoten.

Ook een Zuid-Afrikaan en een Jordaniër kwamen bij de schietpartij om het leven. Zes mensen raakten gewond door de aanslag, van wie een later overleed.

De dader beroofde zich daarna van het leven. Een Jordaanse bewindsman heeft de schietpartij bevestigd, maar kon niets zeggen over het motief van de dader. Een woordvoerder van de Jordaanse regering sprak eerdere berichten over acht omgekomen slachtoffers tegen.

Volgens een hoge Jordaanse ambtenaar die anoniem wil blijven, komt "dit incident helaas niet als een verrassing". Hij verwees naar de toenemende dreiging van het islamitisch terrorisme in de regio in de laatste paar jaar. "Hoewel veel preventieve maatregelen zijn genomen, is het onmogelijk alle risico's uit te roeien."

Campagne

Jordanië is een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten in de door Washington geleide campagne tegen militanten van Islamitische Staat. Die hebben grote delen van het naburige Syrië en Irak in handen, wat Jordanië kwetsbaar maakt voor jihadistische aanslagen.

Het is maandag precies tien jaar geleden dat drie hotels in Amman het doelwit van zelfmoordaanslagen waren. Daarbij vielen toen circa zestig doden.

Video: Buitenlanders doodgeschoten in Jordanië

Buitenlanders doodgeschoten in Jordanië
Buitenlanders doodgeschoten in Jordanië