Het Catalaanse parlement heeft maandag ingestemd met een resolutie waarmee het land een begin maakt met de afscheiding van Spanje. De regio wil in 2017 de overgang maken naar een onafhankelijke republiek.

De motie is met 72 stemmen aangenomen, meldt persbureau AP maandag. 63 parlementsleden hebben tegen gestemd. Het was de eerste stemming van het parlement sinds de regionale verkiezingen in september.

Het voorstel is ingediend door een alliantie met de naam Junts pel Sí ('Samen voor Ja') en de ultralinkse partij CUP (Kandidatuur Volkseenheid).

Deze partijen hebben afgelopen september samen een krappe parlementaire meerderheid behaald bij de regionale verkiezingen. De alliantie kreeg 39,5 procent van de stemmen en CUP 8,2 procent.

Routekaart

De tekst is officieel geen onafhankelijkheidsverklaring, maar "een routekaart naar onafhankelijkheid". De indieners van de motie spreken van "het begin van een proces voor het creëren van een onafhankelijke Catalaanse staat in de vorm van een republiek".

"Er is een groeiende roep om Catalonië niet alleen een land te laten zijn, maar ook een staat met alles wat daar bij hoort", zei het hoofd van de alliantie Raül Romeva maandag. "Vandaag openen we niet alleen een nieuw parlement, maar dit markeert ook een voor en een na."

Tegenhouden

Oppositiepartijen hebben geprobeerd de stemming tegen te houden, maar het constitutioneel hof van Spanje heeft afgelopen donderdag geoordeeld dat de stemming toch door kon gaan. Tegenstanders van Junts pel Sí en CUP zeggen dat een afscheiding grote economische risico's oplevert.

De Spaanse premier Mariano Rajoy benadrukt dat deze resolutie geen juridische gevolgen heeft. ''Catalonië maakt zich niet los en er komt geen breuk met Spanje'', aldus Rajoy. Hij vecht de stap van het Catalaanse parlement aan bij het constitutionele hof. Om de separatisten te stoppen ''gebruiken we alleen de wet, maar heel de wet'', stelt de premier.

Rajoy heeft eerder gezegd juridische stappen te nemen als het Catalaanse parlement het plan zou goedkeuren. Wel is hij bereid om binnen de grenzen van de wet samen te werken met de Catalaanse regering.

De grondwet staat niet toe dat een regio zich op eigen houtje afscheidt. Bovendien biedt artikel 155 van de grondwet de regering de mogelijkheid in te grijpen in een autonome regio als die zich niet aan de Spaanse wet houdt.