De oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi heeft de parlementsverkiezingen in Myanmar opgeëist. 70 procent van de tot dusver getelde stemmen zijn door de NLD gewonnen.

Dat meldt een woordvoerder van de NLD volgens persbureau AP. Volgens de woordvoerder zal de NLD naar verwachting 80 procent van de stemmen winnen.

De kiescommissie laat weten dat de NLD inmiddels twaalf parlementszetels heeft gewonnen in de eerste twaalf kiesdistricten waar de uitslag van bekend werd. Het gaat om kiesdistricten in de grootste stad van het land, Rangoon. 

De voorlopige uitslag wordt pas in de loop van maandag verwacht en de definitieve resultaten komen mogelijk pas dinsdag. Een einduitslag kan nog dagen of zelfs maanden op zich laten wachten, stellen verkiezingsfunctionarissen.

Verlies

De regerende Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) van zittend president en 'oud’-generaal Thein Sein heeft maandag toegegeven de parlementsverkiezingen te hebben verloren. De partij zal naar eigen zeggen de uitslag van de stembusgang accepteren.

"We hebben verloren", aldus de voorzitter van de USDP, Htay Oo. "We moeten uitzoeken wat de reden is dat we hebben verloren. Maar we accepteren de uitslagen zonder voorbehoud. We kennen de einduitslag nog niet met zekerheid."

Video: NLD Myanmar claimt overwinning

NLD claimt overwinning verkiezingen Myanmar
NLD claimt overwinning verkiezingen Myanmar

Terughoudend

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi roept desondanks haar aanhangers op terughoudend te zijn terwijl de rest van de stemmen nog worden geteld. De politica beaamde dat haar NLD waarschijnlijk goede resultaten heeft geboekt, maar dat nog niet op de zaken vooruit moet worden gelopen. 

"Blijf vredig en kalm. De winnaar moet nederig zijn en de tegenstander niet provoceren", zei Aung San Suu Kyi maandag. "Het is nog te vroeg om onze kandidaten te feliciteren, maar we hebben zeker al een idee welke kant het op gaat."

Historisch

De verkiezingen van zondag waren historisch. Het was voor het eerst in 25 jaar dat in Myanmar (het vroegere Birma) vrije verkiezingen waren. 

Myanmar is jarenlang een militaire dictatuur geweest, maar de laatste jaren is het leger minder streng. Sinds 2011 is de door het leger gesteunde regeringspartij USDP aan de macht.

Zo'n 30 miljoen mensen mochten zondag een nieuw parlement kiezen. Naar schatting 80 procent van de 32 miljoen stemgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht.

1990 

Suu Kyi won in 1990 ook al de verkiezingen, maar de militairen legden zich toen niet bij de uitslagen neer. Suu Kyi kreeg onder meer vijftien jaar huisarrest.

Dit maal hebben de generaals beloofd dat ze geen stokje te steken voor een regering van de NLD. De militairen blijven echter machtig met hun 'eigen' ministeries die over veiligheid gaan en met hun greep op de economie via door militairen geleide zakenimperiums. Een kwart van de parlementszetels is bovendien voor militairen 'gereserveerd'.