De Kroatische conservatieve oppositiepartij lijkt de winnaar te worden van de zondag gehouden parlementsverkiezingen. 

Oppositieleider Tomislav Karamarko heeft de overwinning opgeëist. Volgens de tellingen krijgt de partij 59 van de 151 zetels. Ongeveer 77 procent van de stemmen is geteld.

''We hebben gewonnen", zei oppositieleider Karamarko na de voorlopige uitslagen. ''De partij die de meeste stemmen heeft gewonnen moet Kroatië leiden in de toekomst. De overwinning heeft ons die verantwoordelijkheid gegeven over het land, dat in een moeilijke situatie zit."

Volgens de tellingen komt de regerende Sociaal-Democratische Partij (SDP) van premier Zoran Milanovic uit op 56 zetels. De liberale partij Most (Brug) komt uit op 19 zetels.

Video: Oppositie Kroatië eist overwinning op

Oppositie Kroatië eist overwinning op
Oppositie Kroatië eist overwinning op

Cruciale rol

Most lijkt hiermee een potentieel cruciale rol te gaan spelen in de vorming van een regeringscoalitie. De liberalen hebben in aanloop naar de verkiezingen echter laten weten niet te willen samenwerken met SDP en HDZ.

De resultaten werden gegeven na het tellen van 77 procent van de stemmen die zijn uitgebracht bij de 6.500 stembureaus in Kroatië.

EU

Kroatië kiest voor het eerst een nieuw parlement sinds het land in 2013 lid werd van de EU. De nieuwe regering zal een hele kluif hebben aan onder meer de economische crisis, de hoge werkloosheid en de vluchtelingencrisis.

Meer dan 330.000 migranten hebben sinds half september Kroatië doorkruist op zoek naar asiel in West-Europa. De HDZ wil harder optreden tegen de vluchtelingen en wil dat er strengere grenscontroles komen. De partij vindt dat premier Milanovic de crisis te soft aanpakt.