Voor het eerst sinds de revolutie in 1979 heeft  Iran een vrouw benoemd tot ambassadeur in het buitenland. Maleisië krijgt die primeur. 
 

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt, aldus persbureau AFP.

De 50-jarige Marzieh Afkham werkt al bijna dertig jaar als diplomate voor het ministerie, de laatste drie jaar als woordvoerder. Ook dit was een primeur: Afkham was de eerste vrouw die deze functie binnen de Iraanse overheid op zich mocht nemen. Zij werd aangesteld nadat Hassan Rohani de presidentsverkiezingen in het land won.

Na zijn overwinning riep Rohani zijn ambtenaren op meer vrouwen op belangrijke posities binnen de overheid te plaatsen.

Groot inzicht

De naam van Afkham werd in de wandelgangen al langer genoemd als mogelijke nieuwe ambassadeur in Maleisië. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif prijst de vrouw als iemand die haar taken uitvoert met "waardigheid, moed en groot inzicht".

Hoewel de wetten in Iran liberaler zijn dan in veel andere islamitische landen hebben vrouwen op het gebied van huwelijk, scheiding en erfenis minder rechten dan mannen.

Ook kunnen vrouwen nog niet worden aangesteld als rechter en kunnen zij zich niet verkiesbaar stellen als president van het land.