In de Roemeense hoofdstad Boekarest houden ook dit weekeinde de protesten aan, als reactie op de vele tientallen doden door een brand in een nachtclub. 

Dat melden diverse buitenlandse media.

De woede van het volk over het niet naleven van de veiligheidseisen in de club en de corruptie in Roemenië in het algemeen brengt al vijf nachten op rij vele duizenden demonstranten op de been.

Het aantal doden als gevolg van de nachtclubbrand is zondag opgelopen tot 45. Een van de doden die zondag aan de lijst is toegevoegd, is de drummer van de band Goodbye to Gravity die speelde in de nachtclub op het moment dat de brand uitbrak.

Nog meer dan honderd slachtoffers liggen in het ziekenhuis; zeker veertig verkeren in kritieke toestand. Onder de gewonden is een Nederlander. 

Video: Roemenen rouwen om slachtoffers

'Dodental brand nachtclub stijgt nog'
'Dodental brand nachtclub stijgt nog'

Aftreden

Tien van de slachtoffers zijn eerder deze week naar Nederland gebracht om behandeld te worden. Maar twee van hen stierven vlak na aankomst in het Maasstad Ziekenhuis.

In een reactie op de woede over de brand trad woensdag opeens de regering van premier Victor Ponta af. Maar dit heeft geen einde gemaakt aan de demonstraties. Veel boze Roemenen denken dat nieuwe verkiezingen geen einde maken aan de corruptie binnen de overheid.

Corruptie

Zaterdag is Cristian Popescu Piedone, de oud-burgemeester van Boekarest, aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou een vergunning hebben afgegeven voor de nachtclub zonder dat de brandweer het pand had onderzocht op brandveiligheid.

De club brandde ruim een week geleden snel af toen een pijler met niet-vuurbestendig isolatieschuim door vuurwerk in brand vloog. Het vuur verspreidde zich daarop snel naar het plafond, wat leidde tot een stormloop naar de uitgang door de ongeveer vierhonderd aanwezige bezoekers.

In reactie op de ramp heeft de Roemeense regering de controles op de naleving van brandvoorschriften verscherpt.