De Russische president Vladimir Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.

Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zondag.

De eerste dag van de top is gereserveerd voor de staats- en regeringsleiders. De conferentie heeft al meer dan honderd toezeggingen binnen. In december zullen 190 staten in Parijs bijeenkomen om te werken aan een nieuw klimaatakkoord.

Behalve de Amerikaanse president Barack Obama hebben ook de Chinese leider Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi hun deelname bevestigd.

Hittegolven

De conferentie heeft tot doel nieuwe internationale afspraken te maken over klimaatverandering. Inzet is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden, ter voorkoming van hittegolven, stortbuien en overstromingen die de voedsel- en watervoorraden kunnen verstoren, maar ook de sluipende stijging van de wereldwijde zeespiegel.

Duitsland dringt bij de voorbereidende besprekingen aan op tempo in de klimaatonderhandelingen. "Elk verder uitstel zou onverantwoord zijn", aldus de Duitse staatssecretaris voor milieu Jochen Flasbarth.

Controversiële kwesties

Hoge ambtenaren uit zeventig landen zijn sinds zondag in Parijs al bezig met het verkennen van mogelijke compromisoplossingen voor de meest controversiële kwesties. "Alles moet worden gedaan voor het welslagen van de conferentie in Parijs", zei Laurent Fabius aan het begin van de informele voorbesprekingen.

De 21e wereldklimaattop zal tot 11 december duren.