Het onderzoeksteam in Egypte dat de ramp met de Russische Airbus onderzoekt, is 90 procent zeker dat een bom het neerstorten heeft veroorzaakt.

Dat meldt persbureau Reuters zondag. Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie. 

Het Russische toestel stortte vorige week zondag naar boven de Sinaï-woestijn in Egypte. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Diverse geheime diensten hadden de afgelopen week al het vermoeden uitgesproken dat de ramp veroorzaakt zou zijn door een explosief aan boord.

Terroristische organisatie IS claimde vorige week al de verantwoordelijkheid voor de mogelijke aanslag.

Luchtbeelden: Plek waar Russisch toestel neerstortte

Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte
Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte

Luchthaven

Als gevolg van de vliegramp hebben talloze landen de afgelopen dagen hun vluchten van en naar de badplaats Sharm-el-Sheikh opgeschort. Het vermoeden is dat de bom aan boord van het vliegtuig kon komen doordat de beveiliging op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh niet waterdicht zou zijn.

Ondertussen gaan geruchten dat het Egyptische veiligheidspersoneel op de luchthaven niet goed controleert en zelfs omkoopbaar is. Daar zou nog bijkomen dat de gebruikte scanapparatuur verouderd is. Al Arabiya meldt zondag dat voor 30 dollar de hele bagageprocedure te omzeilen is.

Tim Clark, de president van luchtvaartmaatschappij Emirates, zei zondag te verwachten dat de crash met de Russische Airbus ervoor zal zorgen dat er strengere controles plaats zullen vinden in de luchtvaartbranche. Hij zei dat bij een luchtshow in Dubai. Emirates, een van de grootste maatschappijen in het Midden-Oosten, schrapt voorlopig geen vluchten als gevolg van de crash.

Gerepatrieerd

Als gevolg van de problemen met de veiligheidscontroles op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh moesten tienduizenden toeristen de afgelopen dagen worden gerepatrieerd. Rusland heeft op zaterdag en zondag al zo'n 11.000 Russen teruggehaald uit Egypte. Rusland verwacht dat in de loop van zondag nog meer mensen terug zullen keren naar hun thuisland. 

Rusland stuurt zelf vliegtuigen naar het land om de toeristen terug te halen. De mensen die via die regeling teruggaan, mogen veelal alleen handbagage meenemen.

Het toestel van de Russische maatschappij Metrojet vertrok vorige week uit het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh met als bestemming Sint-Petersburg. Zo'n half uur na het opstijgen stortte het vliegtuig neer.