Rusland heeft op zaterdag en zondag al zo'n 11.000 Russen teruggehaald uit Egypte. Rusland verwacht dat in de loop van zondag nog meer mensen terug zullen keren naar hun thuisland. 

Dat zegt vicepremier Arkady Dvorkovitsj zondag tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

President Vladimir Poetin besloot vrijdag dat Russische luchtvaartmaatschappijen voorlopig niet meer vliegen op Egypte, zolang niet duidelijk is wat er is gebeurd met de Airbus A321 van Metrojet die op 31 oktober neerstortte in de Sinaï.

Mogelijk is een bomaanslag de oorzaak van de crash, al worden er nog verschillende scenario's onderzocht. Jihadisten van terreurgroep IS claimden vrijwel direct na het neerstortten dat zij verantwoordelijk zijn voor de crash.

Video: 11.000 Russische toeristen terug uit Egypte

11.000 Russische toeristen weer thuis
11.000 Russische toeristen weer thuis

Gestrand

Vanwege het opschorten van het vliegverkeer waren zo'n 80.000 Russen gestrand in Egypte. Rusland stuurt zelf vliegtuigen naar het land om de toeristen terug te halen. De mensen die via die regeling teruggaan, mogen veelal alleen handbagage meenemen.

Ondertussen gaan geruchten dat het Egyptische veiligheidspersoneel op de luchthaven niet goed controleert en zelfs omkoopbaar is. Daar zou nog bijkomen dat de gebruikte scanapparatuur verouderd is. 

Het toestel van de Russische maatschappij Metrojet vertrok vorige week uit het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh met als bestemming Sint-Petersburg. Zo'n half uur na het opstijgen stortte het vliegtuig neer. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russen, kwamen om.