Inwoners van de hoofdstad Bujumbura van het Afrikaanse land Burundi zijn op de vlucht geslagen voor het oplaaiende geweld in hun land. 

Dat meldt Al Jazeera zondag. 

De president van het land had de burgers een ultimatum gesteld. Voor zondag moest de bevolking de wapens inleveren, anders zouden ze als vijanden van de staat worden gezien. Bovendien had de staat aangekondigd alle noodzakelijke maatregelen te nemen om te zorgen dat de rust in het land terugkeert. 

Als gevolg hiervan zijn veel mensen zondag op de vlucht geslagen in en rondom de hoofdstad Bujumbura. In de steden zijn de laatste dagen veel protesten tegen de overheid, waarbij veel geweld gebruikt wordt. Dit weekend werden er zeker zeven mensen doodgeschoten in een bar in een wijk van Bujumbura waar veel aanhangers van de oppositie wonen.

Een deel van de bevolking vreest dat het geweld gericht tegen hen gebruikt wordt. Burundi was tot enkele jaren geleden verwikkeld in een burgeroorlog waarbij veel etnisch geweld plaatsvond.

Video: Inwoners Burundi vluchten voor geweld

Inwoners Burundi vluchten voor geweld
Inwoners Burundi vluchten voor geweld

President Nkurunziza

De huidige onrust in Burundi is het gevolg van de derde termijn van president Nkurunziza. Volgens de oppositie is die derde termijn ongrondwettelijk: de grondwet van Burundi stelt een limiet voor het presidentschap van twee termijnen.

Nkurunziza beweert echter dat deze limiet niet voor hem geldt, aangezien hij maar voor één van zijn twee termijnen direct door het volk werd gekozen. De eerste keer werd hij aangesteld door het parlement.