De opkomst bij de eerste vrije parlementsverkiezingen in het Aziatische land Myanmar op zondag is erg hoog. Ruim tachtig procent van de kiezers heeft een stem uitgebracht. 

Dat meldt AFPDe stemlokalen zijn zondag om 16.00 uur lokale tijd gesloten. Gedurende de dag hadden zich lange rijen voor de stemlokalen gevormd. 

Zondag werden de eerste verkiezingen in 25 jaar tijd in Myanmar gehouden die als relatief vrij betiteld worden. Jarenlang stond het land onder militair bewind, maar de laatste jaren zwakt de invloed van het leger af en vinden er enkele economische en politieke hervormingen plaats. 

Zondag kunnen in totaal 30 miljoen inwoners van het land hun stem uitbrengen. Volgens critici zouden bepaalde minderheden echter niet mogen stemmen. 

Internationaal wordt er meegekeken met de verkiezingen. Er is onder andere een speciale VN-rapporteur die eerder al over mogelijke uitsluiting van personen bij de verkiezingen sprak. Ook de EU heeft een waarnemer naar Myanmar gestuurd om te kijken hoe de verkiezingen verlopen. 

Video: Lange rijen bij stembussen in Myanmar 

Video: Lange rijen bij stembussen in Myanmar
Video: Lange rijen bij stembussen in Myanmar

Strijd

Volgens de BBC zouden eerste peilingen op zondag uitwijzen dat de partij die opereert aan de zijde van het leger, de Union Solidarity Development Party (USDP), voorlopig de meeste stemmen krijgt.

De peilingen die tot nu toe naar buiten komen, zijn mogelijk echter beïnvloed en zouden daarom geen reëel beeld geven van de stemmen. De eerste echte tussentijdse uitslagen worden pas in de loop van maandag verwacht. 

Leger

Een kwart van de zetels in het parlement is gereserveerd voor het leger, waardoor het voor andere partijen moeilijk wordt om een meerderheid te vormen als de USDP en het leger inderdaad samen optrekken. 

De partij van Nobelprijswinnaar en vrijheidsstrijder Aung San Suu Kyi, de National League for Democracy (NLD), zou ondertussen steeds meer stemmen winnen, maar gaat nog niet aan kop.

Als de NLD de verkiezingen wint, is het uitgesloten dat Aung San Suu Kyi president wordt. Dat is vanwege haar vermeende banden met het buitenland volgens de grondwet uitgesloten. Het leger in Myanmar liet eerder weten de uitslagen van de verkiezingen te accepteren.