De president van de Europese Unie Donald Tusk eist dat Duitsland meer doet om de EU-buitengrenzen te beschermen.

"Ik begrijp het als Duitsland het moeilijk vindt een streng bewind aan de grenzen te voeren, gezien de historie", aldus Tusk in Welt am Sonntag. "Maar ook Duitsland heeft de verantwoordelijkheid om de Europese buitengrenzen in geval van nood pan-Europees te bewaken."

Tusk is zondagavond in Berlijn waar hij met bondskanselier Angela Merkel in gesprek gaat over het vluchtelingenprobleem.

Oost-Europese EU-lidstaten als Polen hebben Duitsland herhaaldelijk gevraagd zich niet alleen op de opname van vluchtelingen te richten. Het land zou meer zijn best moeten doen om de stroom migranten aan de buitengrenzen te beperken.

Op de hoogte

Welt am Sonntag meldt zondag verder op basis van eigen onderzoek dat de Duitse bondsregering voortijdig op de hoogte was van de naderende vluchtelingenstroom. Het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex heeft Duitsland al in het voorjaar gewaarschuwd. 

Duitsland wordt verweten dat het onvoldoende voorbereid was op de stroom vluchtelingen aan de grenzen van de Europese Unie terwijl het land op tijd was gewaarschuwd.

Zo zou Frontex in juni in een vergadering met afgevaardigden van de Bondsdag gezegd hebben "dat het aantal vluchtelingen dat de grens van Turkije met Griekenland overstak in vergelijking met het voorjaar met 550 procent was gestegen." Dat aantal is volgens de directeur van Frontex ook aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken meegedeeld.

Noord-Afrika en Balkan

Frontex zei ook dat de situatie in Noord-Afrika zorgwekkend was. "Onze bronnen vertellen ons dat tussen de 500.000 en één miljoen migranten bereid zijn om Libië te verlaten", liet de organisatie destijds weten. 

Een Duitse vertegenwoordiger in Kosovo waarschuwde in februari al dat er dagelijks zo'n achthonderd tot duizend Kosovaren via Servië en Hongarije naar Duitsland trokken.