Groot-Brittannië zal uit de Europese Unie stappen als andere Europese leiders niet instemmen met de eisen van premier David Cameron voor hervorming van de unie.

De Britse premier zal in een krachtige waarschuwing deze week laten weten dat het menens is, aldus verschillende media zaterdag.

In een brief aan EU-president Donald Tusk, die dinsdag gepubliceerd wordt, schrijft Cameron dat hij wil onderhandelen over het Britse lidmaatschap en de eisen daarvoor.

"Als we geen akkoord kunnen bereiken en als er niet naar onze zorgen wordt geluisterd, wat waarschijnlijk niet gebeurt, dan moeten we ons opnieuw afvragen of de Europese Unie goed voor ons is", zal Cameron in de brief laten weten.

Kritiek

Cameron heeft uit zowel binnen- als buitenland kritiek gekregen omdat hij geen details geeft over de Britse eisen. Volgens mediaberichten wil hij de arbeidsregels voor EU-migranten aanscherpen. Daarnaast pleit hij voor minder integratie in de EU en meer macht voor nationale regeringen om Europese wetgeving te kunnen blokkeren.

Cameron heeft veel vaker over het Britse EU-lidmaatschap gesproken, maar volgens kenners is zijn waarschuwing nog nooit zo krachtig geweest. De premier vindt de huidige situatie onacceptabel. Cameron zegt wel dat hij alle vertrouwen heeft in een oplossing die werkbaar is voor zowel Groot-Brittannië als de andere 28 lidstaten.