De oorzaak van de crash met het Russische vliegtuig in het Egyptische Sinaï blijft voorlopig onbekend. Het Egyptische onderzoeksteam is nog altijd bezig informatie te verzamelen om meer te weten te komen over de crash. 

Dat heeft de onderzoeksleider van het Egyptische onderzoek naar de vliegramp zaterdag gezegd, melden verschillende buitenlandse media waaronder Al Jazeera. Alle scenario's worden momenteel nog onderzocht. 

Tijdens een bijeenkomst over de crash werd verder duidelijk dat de opnames van de zwarte dozen van het vliegtuig 23 minuten na het opstijgen zijn gestopt. Uit informatie van de recorders is daarnaast duidelijk geworden dat er enkele seconden voor de crash een geluid in de cockpit te horen was. Het is onduidelijk wat voor geluid dit was. 

Volgens het onderzoeksteam is wel duidelijk geworden dat het vliegtuig in de lucht in stukken gebroken is. Dit zou blijken uit het feit dat de resten van het vliegtuig verspreid gevonden zijn. Wat de oorzaak van de breuk is, kon echter nog niet gezegd worden. 

De autoriteiten in Egypte kijken de beelden van bewakingscamera's van de luchthaven Sharm-el-Sheik na op verdachte situaties. Er wordt bekeken of mensen misschien langs metaaldetectiepoortjes of bewakers zijn geglipt, melden bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten zaterdag.

Veiligheidsinformatie

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, heeft zaterdag enkele landen er van beschuldigd veiligheidsinformatie niet direct door te spelen aan Egypte. Volgens de minister zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de informatie doorgegeven wordt aan de betrokken Egyptische diensten, in plaats van aan de media. 

Persbureau AFP meldt dat Rusland zaterdag in totaal 44 vliegtuigen naar Sharm-el-Sheik heeft gestuurd om gestrande Russische toeristen terug te vliegen naar Rusland. Momenteel zouden nog ongeveer 80.000 Russische toeristen in Egypte gestrand zijn.

Bekijk luchtbeelden van de plek van het ongeluk:

Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte
Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte