Slovenië overweegt strengere controles en het plaatsen van hekken bij de grens om de vluchtelingenstroom door het land onder controle te krijgen.

Premier Miro Cerar van het land zei zaterdag te kijken naar de mogelijkheden "als de situatie de komende dagen niet wezenlijk verandert".

Cerar zei tegen de lokale krant Vecer dat er hekken komen "indien nodig". Dagelijks reizen er zo'n 7.000 vluchtelingen door Slovenië naar andere Europese landen. "De komende tien dagen kunnen er tot wel 100.000 vluchtelingen komen. Dat kunnen we echt niet tegenhouden", aldus de premier.

Veel vluchtelingen reizen via Slovenië, omdat Hongarije drie weken geleden de grens met buurland Kroatië sloot. In Slovenië zijn sindsdien 157.000 vluchtelingen geregistreerd. 5.600 van hen kwamen vrijdag aan, meldden de autoriteiten.

Mensensmokkel

Zaterdag werd ondertussen bekend dat er sinds het begin van de vluchtelingencrisis steeds meer mensensmokkelaars opgepakt zijn door de Duitse autoriteiten.. Alleen al in de deelstaat Beieren zaten dit jaar bijna duizend mensen in voorarrest op verdenking van mensensmokkel, zei minister-president Horst Seehofer (CSU).

Seehofer sprak van een nieuw record; twee jaar geleden zaten als gevolg van deze aanklacht slechts dertien verdachten achter de tralies.

Met zo'n dramatische stijging is de deelstaat aan het einde van de Balkanroute wel een geval op zichzelf. Hoewel ook in andere deelstaten een toenemend aantal vermoedelijke mensensmokkelaars worden opgepakt, wordt slechts een enkeling veroordeeld.

Veroordelingen

In Hessen liepen vorig jaar 565 onderzoeken naar verdenking van smokkel van vreemdelingen. Slechts zes mensen werden daadwerkelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen. In de eerste helft van dit jaar liepen er 393 procedures. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 304.

In Nedersaksen zitten momenteel twee mensen een gevangenisstraf uit wegens illegale smokkel van vreemdelingen. Twee anderen zitten in voorarrest, aldus het ministerie van Justitie in Hannover. Van januari tot augustus werden hier 92 vermoedelijke mensensmokkelaars opgepakt.

Vluchtelingenstroom