Een vliegtuig met Britse toeristen moest in augustus uitwijken voor een raket vlak voor de landing op de luchthaven van het Egyptische Sharm-el-Sheik.

Volgens Britse media vloog de raket op een afstand van zo'n 300 meter langs het vliegtuig boven het schiereiland Sinaï. De piloot zag de raket en draaide naar links.

Het incident gebeurde op 23 augustus. Aan boord van het toestel uit Londen Stansted waren 189 passagiers. De inzittenden werd niets verteld over een raket. Een aantal bemanningsleden is pas na de veilige landing op de hoogte gebracht. Ze kregen te horen dat het ging om een raket die door het Egyptische leger tijdens een oefening werd afgevuurd.

Vorige week stortte een Russische toestel dat vanuit Sharm-el-Sheik was opgestegen neer in Egypte, mogelijk door een bomaanslag.

Nederlandse toeristen

Reisorganisatie Corendon haalt zaterdag zijn reizigers terug uit de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee. Met twee vliegtuigen komen ze zaterdagavond en -nacht terug naar Nederland. Hun koffers moeten voorlopig in Egypte blijven staan, maar ze mogen wel meer handbagage meenemen dan normaal. In beide vluchten zitten tussen de 150 en 190 mensen, zegt een woordvoerster van Corendon.

Ook reizigers die met Thomas Cook in Hurghada en Marsa Alam zaten, komen zaterdagavond terug. Het gaat om reguliere vluchten waarmee deze mensen anders ook zouden zijn teruggekomen, benadrukt een woordvoerster.

Deze passagiers mogen hun koffers wel mee terug nemen, omdat er veiligheidsmensen meekomen die de ruimbagage een grondige extra check zullen geven. 

Touroperator TUI heeft nog tussen de 150 en 200 reizigers zitten in Sharm al-Sheikh. Zij komen met geplande vluchten op zondag en dinsdag terug naar Nederland. Of zij hun koffers mogen meenemen of alleen handbagage is nog niet zeker.