Onder het toeziend oog van honderden journalisten schudde de Chinese president Xi Jinping zaterdag de hand van zijn Taiwanese ambtgenoot Ma Ying-jeou.

Het is voor het eerst sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 dat leiders van de twee landen elkaar ontmoeten.

Het Chinese persbureau Xinhua spreekt van een historische ontmoeting, die plaatsheeft in het Shangri-La Hotel in Singapore.

De twee landen leven op gespannen voet met elkaar. Taiwan is een onafhankelijk land, maar China beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Het wil dat Taiwan bij China terugkeert.

Bekijk de historische ontmoeting:

Leiders China en Taiwan schudden elkaar de hand
Leiders China en Taiwan schudden elkaar de hand

'Familie'

Xi zei na de handdruk dat het Chinese volk aan beide kanten van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen Taiwan en China, het vermogen en de wijsheid heeft om eigen problemen op te lossen. "Geen kracht kan ons uit elkaar halen, we zijn een familie", aldus Xi.

Ma reageerde door te zeggen dat hij erop uit was vrede te bevorderen en dat de relatie tussen Taiwan en China moet zijn gebaseerd op eerlijkheid, wijsheid en geduld. "Beide kanten moeten elkaars waarden en manieren van leven respecteren."

Veiligheid

Op een persconferentie zei Ma dat hij hoopte dat China vreedzaam kan meedenken aan oplossingen voor problemen tussen de twee landen. Het volk van Taiwan is volgens de leider het meest bezorgd over veiligheid en waardigheid.

Zowel Taiwan als China maakt zich zorgen over veiligheid. Zhang Zhijun van het Chinese overheidsorgaan voor betrekkingen met Taiwan zei dat strijders die de onafhankelijkheid van Taiwan nastreven de grootste bedreiging zijn voor de vrede tussen de twee landen.

De Taiwanese leider vroeg Xi nog eens goed te kijken naar de plaatsing van raketten in China. Volgens Xi hebben die niets met de betrekkingen met Taiwan te maken.

Nationalisten

De moeizame relatie begon na de Chinese burgeroorlog. Chinese nationalisten weken in de laatste fase van die strijd uit naar Taiwan toen de communisten de overhand kregen in China. Dat land ziet Taiwan daarom als een afvallige provincie. Taiwan, dat zich formeel Republiek China noemt, zag aansluiting bij een communistisch China niet zitten.