In Egypte zijn zo'n 79.000 Russische toeristen gestrand. De toeristen moeten voor hun terugreis naar Rusland wachten op extra vluchten of omreizen via landen in de regio.

Dat heeft het Russische overheidsbreau voor toerisme (Rostoerizma) zaterdag gezegd tegen persbureau TASS.

De meeste Russen bevinden zich in de toeristische plaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheik. De toeristen moeten voor hun terugreis naar Rusland wachten op extra vluchten of omreizen via landen in de regio.

Zaterdagochtend vertrok een vliegtuig van de maatschappij Aeroflot om de eerste Russen terug naar huis te brengen. Er zijn 86 passagiers aan boord, terwijl er ruimte was voor 199. Mensen hadden de vlucht geweigerd omdat ze alleen handbagage mochten meenenem. De Russische autoriteiten vliegen met aparte vliegtuigen naar Egypte om de ruimbagage op te pikken.

Op last van de Russische Nationale Antiterrorismecommissie (NAC) werden vanaf vrijdag alle vluchten van Rusland naar Egypte geschrapt. Aanleiding was het neerstorten van een Russisch vliegtuig op het Egyptische schiereiland Sinaï, mogelijk door een bomaanslag. De meer dan tweehonderd inzittenden kwamen daarbij om het leven.

President Vladimir Poetin van Rusland heeft veiligheidsdiensten de opdracht gegeven gestrande reizigers terug te halen. Groot-Brittannië schrapte eerder alle vluchten van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheik.

Volgens de Egyptische krant Al-Ahram verliest Egypte zo'n 70 procent van de toeristeninkomsten door de beslissing van Moskou en Londen. De meeste toeristen die Egypte bezoeken komen uit Rusland. Vorig jaar waren dat er drie miljoen. Uit Groot-Brittannië kwam een miljoen toeristen.

Video: 79.000 Russen wachten op terugvlucht Egypte

79.000 Russen wachten op terugvlucht Egypte
79.000 Russen wachten op terugvlucht Egypte

Corendon

Reisorganisatie Corendon annuleert tot en met 18 december alle reizen naar Egypte. Er worden vandaag enkel geplande vluchten naar Egypte uitgevoerd om passagiers naar Nederland terug te brengen, zo meldt de organisatie. De toeristen komen uit de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee en worden zaterdagavond en -nacht op Schiphol verwacht. In beide vluchten zitten tussen de 150 en 190 mensen, aldus een woordvoerster van Corendon. 

Eerder kondigde Corendon aan niet meer naar Sharm-el-Sheik te vliegen. Na overleg met de Nederlandse overheid en veiligheidsdiensten is besloten dat alleen handbagage vanuit alle Egyptische luchthavens mee naar huis mag worden gekomen. Er wordt gekeken wat de beste manier is om de ruimbagage zo snel mogelijk terug te krijgen naar Nederland.

Geboekte klanten wordt een alternatieve bestemming geboden of de mogelijkheid kosteloos te annuleren. 

Thomas Cook

Ook reizigers die met Thomas Cook (Neckermann) in het Egyptische Hurghada en Marsa Alam zaten, komen zaterdagavond terug. Het gaat om reguliere vluchten waarmee deze mensen anders ook zouden zijn teruggekomen, benadrukt een woordvoerster.

Deze passagiers mogen hun koffers wel mee terug nemen, omdat KLM (moederbedrijf van Transavia) eigen veiligheidsmensen meestuurt die de ruimbagage een grondige extra check zullen geven. Het gaat ook hier om twee volle vluchten met tussen de 180 en 190 mensen aan boord.

Denemarken

In navolging van Rusland, Groot-Brittannië, Nederland, België en Frankrijk schrapt ook Denemarken voorlopig vluchten naar Sharm-el-Sheik. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kopenhagen heeft reizen naar het Egyptische schiereiland afgeraden.

Deense reisorganisaties hebben hun vluchten daarop geannuleerd. Vakantiegangers in Egypte worden zoals gepland teruggevlogen naar huis.

Explosie

De informatie van de zwarte dozen van het Russische vliegtuig zou erop wijzen dat er een explosie was aan boord van het vliegtuig, waarschijnlijk veroorzaakt door een bom.

Uit de gegevens blijkt dat tot 24 minuten na vertrek van het vliegtuig alles nog in orde was. Daarna heeft zich een "zeer plotselinge, explosieve decompressie" voorgedaan aan boord van het toestel.