Informatie van de zwarte dozen van het Russische vliegtuig dat is neergestort in de Sinaï, wijst er op dat zich aan boord een explosie heeft voorgedaan die waarschijnlijk is veroorzaakt door een bom.

Dat meldt persbureau AFP vrijdagavond op basis van een expert die bij het onderzoek van de zwarte dozen is betrokken.

Uit de gegevens blijkt dat tot 24 minuten na vertrek van het vliegtuig, alles nog in orde was. Daarna heeft zich een "zeer plotselinge, explosieve decompressie" voorgedaan aan boord van het toestel.

Volgens de expert vormt deze informatie "een sterk bewijs" dat aan boord van het toestel een bom is ontploft. Een andere expert meldt dat de informatie van een van de zwarte dozen er op wijst dat het vliegtuig "een plotseling einde" kende. "Het ene moment was alles in orde en het volgende moment was er ineens niets meer."

Het vliegtuig met 224 mensen aan boord, waaronder voornamelijk Russische toeristen, stortte zaterdag neer niet lang nadat het was vertrokken van de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheik.

Bekijk luchtbeelden van het crashgebied:

Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte
Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte

Corendon

Reisorganisatie Corendon schrapt per direct alle Nederlandse vluchten naar Egypte. Tot en met 18 december wordt er niet op die bestemming gevlogen. Corendon vliegt twee keer per week naar Egypte, de eerstvolgende vlucht zou zaterdag vertrekken.

"Mensen die bij ons hebben geboekt, krijgen een alternatieve bestemming aangeboden of kunnen kosteloos annuleren", aldus een woordvoerder. De reisorganisaties TUI en Neckermann Reizen lieten eerder al weten voorlopig geen nieuwe gasten naar Sharm al-Sheikh te brengen.

Na overleg donderdag met de Nederlandse overheid en veiligheidsdiensten is er besloten dat tot nader order op terugvluchten vanuit alle Egyptische luchthavens alleen handbagage meegenomen mag worden en geen ruimbagage.

VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben vrijdag naar aanleiding van de vliegtuigcrash besloten om de controles voor vluchten vanuit het Midden-Oosten naar de VS aan te scherpen.

Ook zal de veiligheidssituatie bij verschillende buitenlandse luchthavens opnieuw worden bekeken. Waar nodig zal de VS hierbij hulp bieden om de veiligheid te garanderen.