De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag aangekondigd dat hij een Canadees voorstel voor de aanleg van de zogeheten Keystone XL-oliepijplijn verwerpt.

Hij deed dat in een rechtstreeks uitgezonden toespraak, in het bijzijn van vicepresident Joe Biden en John Kerry, die als minister van Buitenlandse Zaken is belast met het omvangrijke project. 

Het debat rondom Keystone XL is al ongeveer zeven jaar aan de gang. Keystone zou uit de teerzandvelden van Canada ruwe olie vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. 

Tegenstanders van de pijplijn zeggen dat oliepijpleiding grote schade aan het milieu kan toebrengen. Milieuactivisten organiseerden de afgelopen jaren regelmatig felle protesten om Obama over te halen de pijplijn te verwerpen. 

Bekijk de verklaring van Obama:

Obama verwerpt plan oliepijplijn Canada en VS
Obama verwerpt plan oliepijplijn Canada en VS

Economische voordelen

Voorstanders, onder wie ook politici van de Democratische Partij, wijzen steeds op de economische voordelen. Ze benadrukken dat de aanleg van de pijplijn banen creëert. Obama ontkende dat vrijdag echter. "Als het Congres serieus banen wil creëren, is dit niet de manier om dat te doen."

Obama stelde vrijdag dat de economische voordelen de afgelopen jaren zijn overdreven. Volgens hem zijn de gasprijzen voor Amerikaanse consumenten de afgelopen jaren bovendien al gedaald. 

De 1.900 kilometer lange pijplijn zou dagelijks 800.000 vaten ruwe olie moeten verplaatsen.

Klimaattop

Obama benadrukte in zijn toespraak dat Amerika tegenwoordig weer voorop loopt als het gaat om milieubescherming en het toepassen van groene energie.

In december praten wereldleiders in Parijs over een nieuw klimaatakkoord.

Greenpeace

Greenpeace is blij met de definitieve afwijzing. "Na het afblazen van de boorplannen van Shell bij de Noordpool, het schrappen van overige boorvergunningen door Amerika in het gebied en de aankondiging van een justitieel onderzoek naar decennialange klimaatontkenning bij ExxonMobil, is het cancellen van Keystone het zoveelste serieuze signaal uit de VS dat het fossiele tijdperk op zijn einde loopt", aldus de organisatie.

"De wereld wil deze schadelijke vervuilers simpelweg niet meer en kiest liever voor een schone toekomst."