Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Egypte, heeft de Russische president Vladimir Poetin besloten.

Poetin doet dit op aanraden van de chef Russische veilgheidsdiensten omdat er nog steeds niet duidelijk is wat er afgelopen zaterdag met een Russische Airbus A321 is gebeurd.

De Sinaï is erg populair onder Russen. Momenteel bevinden zich circa dertig- tot veertigduizend Russen in Egypte, meldt het Russische persbureau TASS. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren. Er wordt een plan gemaakt om de vluchten te stoppen en om de toeristen naar huis te halen, meldt luchtvaartautoriteit Rosaviatsia.

De Russische overheid heeft geen tijdsbestek bekend gemaakt wanneer de toeristen met een directe vlucht terug naar Rusland kunnen. "We moeten de veiligheid waarborgen. Vluchten worden hervat zodra dat gedaan is", aldus de persvoorlichter van Poetin.

Bij de vliegtuigcrash kwamen alle 224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, om het leven. Het toestel was opgestegen van het vliegveld in Sharm-el-Sheikh, aan de zuidkust van het schiereiland de Sinaï.

Zwarte doos

Onderzoek van de zwarte doos met vluchtgegevens heeft geen bijzondere informatie of aanwijzingen over de oorzaak opgeleverd. Tot aan de crash in de Sinaï werkten alle systemen van de Airbus A321 naar behoren, zo lieten de experts vrijdag weten aan de Russische krant Kommersant.

Ongeveer twintig minuten na de start stopt de registratie van de vluchtdata in de recorder plotseling. Mogelijk zijn door de crash alle verbindingen verbroken die de zwarte doos had met sensoren.

Alle hoop is nu gericht op de recorder die de gesprekken in de cockpit heeft opgenomen. Deze is echter door het neerstorten beschadigd, waardoor het afluisteren langer gaat duren.

De France televisiezender France2 meldt dat er een explosie is te horen op de opnames. De zender baseert zich op gesprekken met onderzoekers van de zwarte dozen.

Groot-Brittannië

Ook Groot-Brittannië heeft de vluchten richting Egypte opgeschort. De Britten zien een aanslag met een explosief als meest plausibele reden voor het neerstorten van het Russische toestel. 

De Engelsen zeggen hun vermoeden te baseren op onderschepte gesprekken van extremisten die in de dagen voor het neerstorten van de Airbus hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio

Rusland en Egypte klaagden eerder dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag. 

Bekijk luchtbeelden van de plek waar het vliegtuig neerstortte:

Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte
Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte