Slovenië krijgt bijna 10,2 miljoen euro van de Europese Commissie om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen. 

Het geld moet er onder meer voor zorgen dat er meer politieagenten komen om de Sloveens-Kroatische grens te controleren. Daarnaast kunnen er 7.500 extra opvangplaatsen voor vluchtelingen mee worden gecreëerd.

Tevens wordt met het geld de accommodatie gefinancierd van de 400 politiemensen die andere EU-landen op 25 oktober beloofden binnen een week naar Slovenië te sturen. Tegen het midden van november zijn er echter pas 250, zei een commissiewoordvoerder vrijdag.

Slovenië zucht onder de ''uitzonderlijke'' instroom van vluchtelingen sinds Hongarije zijn grenzen dichtgooide. Vorige maand vroeg het land om hulp. De ruim 10 miljoen aan noodsteun komt uit de EU-fondsen voor grenzen en visa en voor asiel, migratie en integratie.

Georganiseerde invasie

De Tsjechische president Milos Zeman noemde de vluchtelingenstroom naar Europa vrijdag "een georganiseerde invasie''. "Circa 90 procent van de migranten op de Balkanroute zijn gezonde jonge mannen en volstrekt geen ellendig uitziende vluchtelingen.''

Het 71-jarige Tsjechische staatshoofd wil dat die migranten aan de grens worden tegengehouden en meteen teruggestuurd. Het zijn overtreders van de wet en schenders van de grens, aldus Zeman.

De Tsjechische president heeft een voornamelijk ceremoniële functie. Hij verwoordt echter de vrees voor migranten die bij veel Tsjechen leeft. In een recente opiniepeiling was 67 procent van de ondervraagden bang voor de migrantenstroom en 83 procent was bang voor de komst van islamieten.