Een naar België teruggekeerde Syriëstrijder eist 100.000 euro van de Belgische staat omdat die zijn psychologische toestand niet kan laten analyseren.

Dat melden Vlaamse media vrijdag.

Hakim Elouassaki uit Vilvoorde keerde in april 2014 zwaargewond terug uit Syrië. De 23-jarige had een granaatscherf in zijn hoofd gekregen en raakte half verlamd.

Hij had vorig jaar september terecht moeten staan in het zogeheten Sharia4Belgium-proces, maar de rechter bepaalde dat hij eerst moest worden geobserveerd om te bepalen of hij toerekeningsvatbaar was.

Observatie

Zo’n observatie is volgens psychiaters alleen mogelijk in een gespecialiseerde kliniek. Die kent België niet, hoewel de wet daar sinds 1964 wel in voorziet.

De verdediging van de verdachte heeft nu een schadevergoeding ingediend. "We eisen 100.000 euro morele schadevergoeding en een dwangsom van 2500 euro per dag voor elke dag dat de Belgische staat er niet in slaagt de wet na te leven en een observatiecentrum op te richten", stelt een woordvoerder. "Het kan toch niet dat niemand zich wil en kan uitspreken over de ontoerekeningsvatbaarheid van mijn cliënt."