De officiële prognose van 800.000 vluchtelingen die dit jaar naar Duitsland komen, is waarschijnlijk te laag ingeschat. 

Ons buurland registreerde tot nu toe al 758.000 asielzoekers, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn donderdag.

Onder de vluchtelingen zijn vooral Syriërs, Albaniërs, Afghanen, Irakezen en Kosovaren. Nooit eerder kwamen zoveel vluchtelingen Duitsland in en de verwachting is dat dat aantal nog kan stijgen tot een miljoen tot anderhalf miljoen mensen.

Toch hield de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vast aan zijn oorspronkelijke prognose. Hij deed dat omdat een nieuwe voorspelling kan worden gezien als een ''uitnodiging om naar ons toe te komen. Zo'n signaal wil ik niet geven''.

Asielprocedure

Over een versnelde asielprocedure hebben de Duitse regeringspartijen donderdag eindelijk overeenstemming bereikt. 

De christendemocratische leiders, bondskanselier Angela Merkel van de CDU (Christen-Democratische Unie) en de Beierse premier Horst Seehofer van de CSU (Christelijk Sociale Unie) hebben samen met de sociaaldemocratische leider, vicepremier Sigmar Gabriel van de SPD (Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) afgesproken dat daarvoor speciale opvangcentra komen.

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsstatus mogen de gemeente waar ze in de opvang zitten niet verlaten. De eerste twee opvangcentra worden in Beieren opgezet.

De Grote Coalitie van christen- en sociaaldemocraten heeft wekenlang ruziegemaakt over de vluchtelingencrisis. Daarbij bestreed de CSU ook fel bondskanselier Merkel, die een gastvrij beleid voert. Merkel zei donderdagavond na het overleg met Gabriel en Seehofer dat de regering het nu eens is over een pakket maatregelen.

Berlijn schat dat er eind dit jaar meer dan 800.000 asielzoekers in het land zijn. Tot dusverre zijn er al 758.000 geregistreerd. Sommige schattingen gaan ervan uit dat dit jaar minstens een miljoen asielzoekers naar Duitsland komen. De Bondsrepubliek telt ruim 81 miljoen inwoners.