Een maffiabende in Rome heeft vermoedelijk miljoenen euro's verkregen door contracten die de gemeente afsloot. 

De bende van 46 verdachten staat vanaf donderdag terecht in de Italiaanse hoofdstad.

Volgens de aanklagers was er sprake van systematische corruptie onder politici, ambtenaren en zakenlieden in de stad, die samenspanden met de maffia om aanbestedingen te beïnvloeden. Die aanbestedingen konden over van alles gaan, van de bouw van vluchtelingenopvangcentra tot het ophalen van vuilnis, meldt The Guardian.

De twee hoofdverdachten verschijnen uit veiligheidsoverwegingen niet in de rechtszaal, maar volgen de zittingen via een videolink vanuit hun zwaarbeveiligde gevangenis. Ze hebben ontkend dat er banden zijn met de maffia. Daarvoor worden in Italië zwaardere straffen gegeven dan als er alleen sprake zou zijn van corruptie.

Gesprekken 

De aanklagers kunnen putten uit 36.000 uur aan afgeluisterde gesprekken en uit opnames waarop is te zien hoe sommigen van de verdachten vermoedelijk smeergeld aannemen.

Eerder deze week eindigde een verwante rechtszaak, waarin vier verdachten werden schuldig bevonden en vier tot vijf jaar gevangenisstraf kregen opgelegd. Volgens de rechter in die zaak was er wel degelijk sprake van een maffiabende.

Voormalige burgemeester

In een verwante zaak is donderdag ook de voormalige burgemeester van Rome Gianni Alemanno aangeklaagd. Hem wordt corruptie en illegale financiering ten laste gelegd, meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

Alemanno zou onder meer 125.000 euro aan steekpenningen hebben aangenomen. De voormalige neofascist werd in 2008 tot burgemeester gekozen en bestuurde de stad tot 2013.