De Europese Unie denkt dat er aan het einde van 2016 zeker drie miljoen extra vluchtelingen zijn aangekomen in Europa.

Deze voorspelling doet de EU donderdag, meldt persbureau AP.

Dit jaar zijn er al meer dan 700.000 asielzoekers Europa binnengetreden. De EU verwacht dat de stroom migranten de komende maanden niet minder zal worden en dat die pas in 2017 zal gaan afzwakken.

Ook in de winter blijven er migranten komen vanuit Turkije. Tot en met februari worden er per dag vijfduizend verwacht, meldt de Verenigde Naties. 

Wel zal het koude en natte weer de omstandigheden waaronder de vluchtelingen zullen reizen en in kampen verblijven aanzienlijk bemoeilijken, met name in Griekenland en op de Balkan. Vluchtelingenorganisatie UNHCR wil om de ergste nood te lenigen omgerekend bijna 90 miljoen euro doneren aan Kroatië, Griekenland, Slovenië, Servië en Macedonië.

Economie

Hoewel het de Europese landen extra geld kost om de asielzoekers op te vangen, verwacht de EU wel dat de komst van migranten de komende paar jaar een licht positief effect zal hebben op de economie.

De UNHCR van de Verenigde Naties meldden eerder deze week dat in oktober een recordaantal van 218.394 vluchtelingen Europa per boot heeft weten te bereiken. Deze piek is bijna even groot als het totale aantal vluchtelingen dat de oversteek waagde in 2014.

Video: De Nederlandse asielprocedure in 60 seconden

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie door in60seconds

Herverdelen

Begin deze maand is begonnen met het herverdelen van vluchtelingen vanuit Griekenland over Europa. Dat werd al gedaan vanuit Italië. In september werd besloten om 160.000 vluchtelingen te herplaatsen om de twee landen, waar veel vluchtelingen aankomen, te ontlasten. 

De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, maar de Tweede Kamer vreest ook een nieuwe stroom vanuit Jemen. Woensdag werd gepleit voor een snelle oplossing voor de slepende burgeroorlog in het Arabische land. 

Zweden

De Zweedse regering geeft donderdag aan dat het noodsteun van de EU wil aanvragen om te helpen bij de grote instroom van asielzoekers in het land. ''De situatie is uiterst gespannen'', zei de minister van Werkgelegenheid, Ylva Johansson. ''We hebben besloten dat het Zweedse migratie-agentschap EU-fondsen en noodhulp aanvraagt van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds.''

Het agentschap voorspelt dat dit jaar 190.000 asielzoekers naar Zweden komen, een verdubbeling van het record uit het begin van de jaren negentig. Zweden heeft de EU gevraagd om een deel van de vluchtelingen naar andere lidstaten te verplaatsen.

Ook het Zweedse ministerie van Migratie trok donderdag aan de noodrem. Het zei niet langer te kunnen garanderen dat er huisvesting voor vluchtelingen is. Het Migratieagentschap gaat nu uit nood zelf vijftig asielzoekers opvangen in de receptie van zijn gebouw. ''Het probleem is dat het aantal asielzoekers sneller stijgt dan we accommodatie kunnen regelen'', zei de minister van Migratie, Morgan Johansson.