Er is een "aanzienlijke kans" dat militanten van Islamitische Staat (IS) achter het neerstorten zitten van het toestel van de Russische maatschappij Metrojet in de Sinaï.

Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond donderdag verklaard. Hij antwoordde volgens Britse media op de vraag of de militanten van IS iets met het neerstorten te maken hebben. 

Amerikaanse inlichtingendiensten maakten woensdagavond bekend aanwijzingen te hebben dat een bom de oorzaak van de ramp zou zijn. Amerikaanse analisten hebben een lichtflits op satellietbeelden waargenomen, wat betekent dat er in het vliegtuig zelf een explosie heeft plaatsgevonden.

Hammond zei donderdag: "IS-Sinaï heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het toestel en dat deed ze meteen. Wij hebben naar het hele informatieplaatje gekeken, ook de claim, maar natuurlijk ook naar andere stukjes informatie en hebben geconcludeerd dat er een aanzienlijke kans is."

De Britse minister zei eerder dat het zeer wel mogelijk is dat de Airbus A321 die vertrok vanaf de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh door explosieven is neergestort. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, kwamen daarbij afgelopen zaterdag om het leven.

De Britse premier Cameron heeft volgens AP donderdag laten weten dat de crash "eerder wel dan niet" veroorzaakt is door een bom. Cameron zal later donderdagmiddag met de Russische president Poetin bellen om de ramp te bespreken.

Rusland

Rusland zegt geen oorzaken van de vliegramp uit te sluiten, maar vindt het verhaal van een explosief speculatief.

Egypte verwerpt de suggestie dat een bom het vliegtuig heeft doen neerstorten. Zij vinden het overdreven dat Engeland heeft besloten niet meer te vliegen op Egypte.

Video: Britse minister bevestigt vrees bom Sinaï

Britse minister bevestigt vrees bom Sinaï
Britse minister bevestigt vrees bom Sinaï

Reisadvies

​Nederlandse vliegmaatschappijen reizen tot zondag niet van en naar Sharm-el-Sheikh. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. Ook het reisadvies voor Egypte is aangepast door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vliegreizen van waar dan ook naar de badplaats worden tot nader order afgeraden.

De meeste Nederlanders die op dit moment in Sharm al-Sheikh zitten, zijn daar gewoon van hun vakantie aan het genieten, zei een woordvoerster van TUI Nederland donderdag.

De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa heeft donderdag eveneens besloten de vluchten naar Sharm-el-Sheikh te schrappen.