Bij de topontmoeting tussen de leiders van China en Taiwan staan de territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee niet op de agenda. Dat zei president Ma Ying-jeou van Taiwan donderdag op een persconferentie.

Ma heeft zaterdag in Singapore een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Het doel van de bijeenkomst is volgens de Taiwanese president de verdere normalisering van de banden tussen China en Taiwan, dat door het grote buurland wordt gezien als een afvallige provincie.

Het organiseren van een bijeenkomst gaat dan ook gepaard met de nodige praktische problemen. Zo erkennen de leiders elkaar officieel niet als staatshoofden. Ma en Xi delen naar verluidt de rekening voor het diner. Ook spreken ze elkaar aan met ''meneer'', vermoedelijk zodat ze elkaar niet ''meneer de president'' hoeven te noemen.

De onenigheid over de Zuid-Chinese Zee is volgens Ma in elk geval geen onderwerp van discussie. Delen van de zee worden zowel door China als Taiwan geclaimd. Ook andere landen in het gebied botsen over de kwestie met Peking, dat vindt dat bijna de hele Zuid-Chinese Zee van China is.

Eerste keer

Het is het eerste keer sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 dat leiders van de twee landen om de tafel zitten. De ontmoeting vindt plaats tijdens een politiek gevoelige periode in Taiwan, dat over enkele maanden naar de stembus gaat. Ma ontkende echter dat zijn gesprek met Xi is bedoeld om de populariteit van zijn partij op te vijzelen.