Nederlandse vliegmaatschappijen reizen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Nederland wacht de uitkomsten van een Brits onderzoek naar de veiligheidssituatie af.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdagavond bekendgemaakt. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. 

Het besluit volgde na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst (AIVD), luchtvaartmaatschappijen en met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de vliegtuigcrash van zaterdag in Egypte.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Egypte woensdagavond ook aangepast. Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden.

Nederlanders die al ter plaatse zijn, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisatie. Volgens het ministerie staan momenteel 408 Nederlanders geregistreerd in Sharm-el-Sheikh.

Ook was er contact met de Britse autoriteiten. Woensdag meldden de Britse autoriteiten dat het toestel met Russische toeristen mogelijk is neergestort door een explosief. Daarom heeft de Britse overheid Britse luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden om boven de Sinaï te vliegen, aldus de BBC.

Explosief

De Britse regering doet dit uit voorzorg, zolang niet duidelijk is wat de oorzaak was van de vliegtuigramp met de Airbus A321 afgelopen weekeinde. De Britten vrezen dat het toestel is neergestort als gevolg van een "explosief".

Deze visie wordt gedeeld door Amerikaanse inlichtingendiensten, stelt CNN woensdag. Daarom vrezen diverse landen dat de veiligheidsmaatregelen op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh niet voldoende zijn.

Video: Britse minister bevestigt vrees bom Sinaï

Britse minister bevestigt vrees bom Sinaï
Britse minister bevestigt vrees bom Sinaï

Voorzorgsmaatregel

De Britse vluchten die gepland staan van en naar Sharm-el-Sheikh mogen woensdagavond niet vertrekken. Eerst moeten Britse experts onderzoeken of zij de veiligheid van de passagiers in de toestellen kunnen garanderen. Downing Street spreekt van een "voorzorgsmaatregel".

Ook de Ierse luchtvaartautoriteiten volgen het Britse beleid, meldt de luchtvaartsite Airlive.

Op dit moment zijn er zo'n tweeduizend Britse toeristen in Sharm-el-Sheikh. Het was de bedoeling dat er donderdagochtend weer twee nieuwe toestellen met vakantiegangers van Heathrow naar Egypte vliegen.

In totaal waren er 217 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord van vlucht KGL9268. Onder de passagiers waren mensen uit Oekraïne, maar de meeste passagiers kwamen uit Rusland. Er waren geen Nederlanders aan boord. 

Lichtflits

Volgens de Egyptische piloot die het onderzoek naar het ongeluk leidt, moet een technisch defect de oorzaak zijn geweest. Een woordvoerder van de Russische luchtvaartdienst stelde zondagmiddag volgens BBC dat het vliegtuig al in de lucht in tweeën zou zijn gebroken.

De luchtvaartmaatschappij wijst echter naar "externe invloed", en sluit uit dat het toestel uiteenbrak door een fout van de piloten of een technisch mankement. Amerikaanse analisten hebben een lichtflits op satellietbeelden waargenomen, wat betekent dat er in het vliegtuig zelf een explosie heeft plaatsgevonden. 

Terreurgroep IS heeft geclaimd het vliegtuig neergehaald te hebben, maar de meeste experts sluiten dat uit. Het Kremlin zegt wel rekening te houden met alle scenario's, ook terrorisme. 

Geen noodsignaal

Naast het Egyptische onderzoek, is het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een onderzoek gestart naar de crash. Volgens de Egyptische minister van civiele luchtvaart is er geen noodsignaal ontvangen van het vliegtuig voordat het toestel neerstortte.

Luchtvaartmaatschappijen Emirates en Easyjet hebben voorlopig alle vluchten boven de Sinaï opgeschort. 

Zwarte dozen

De twee zwarte dozen van de Airbus A321 zijn gevonden. Maar een van de twee blijkt beschadigd. De cockpit voice recorder, die de gesprekken in de cockpit opneemt, bevat niet meer alle gegevens, heeft het Egyptische ministerie van Luchtvaart woensdag meegedeeld.

Volgens het departement is er veel werk nodig om de gegevens van het apparaat veilig te stellen. De zogenoemde flight data recorder, die de vluchtgegevens elektronisch vastlegt, is wel in goede staat uit de wrakstukken van het toestel gehaald.

Video: Onderzoekers onderzoeken rampplek

Beelden van rampplek
Beelden van rampplek