De Russische president Vladimir Poetin is voor het tweede jaar op rij verkozen tot machtigste persoon op aarde door het Amerikaanse Forbes Magazine.

Dat meldt Forbes Magazine woensdag.

Poetin wordt in de rangschikking gevolgd door respectievelijk de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de president van de Verenigde Staten, Barack Obama. De top vijf wordt verder aangevuld met Paus Fransiscus en de Chinese president Xi Jinping.

Volgens Forbes wordt de jaarlijkse lijst gebaseerd op "een stemming door een panel van Forbes-redacteuren, die aspecten meewegen als financiële bronnen, de omvang en het gebruik van macht en het aantal mensen waar zij invloed op hebben".

Naast het grote aantal regeringsleiders bestaat de lijst van de 73 machtigste personen voornamelijk uit bestuurders en ondernemers. Zo staat bijvoorbeeld medeoprichter van Google Larry Page op plek tien, de CEO van Facebook Mark Zuckerberg op plek negentien en Tim Cook, bestuursvoorzitter bij Apple, op plek 27 van de lijst.

Vrouwen

De editie van 2015 is de eerste waarbij er meer dan een vrouw in de top tien staat. Naast Angela Merkel op plek twee staat namelijk Janet Yallen op plek zeven. Yallen is de voorzitster van de Federal Reserve System, de centrale bank van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hebben van Forbes ook een plek op de lijst gekregen. De democraat Clinton is op plek 58 terug te vinden en de republikein Trum op plek 72.

Op de lijst staan in totaal 73 mensen, omdat Forbes uitgaat van een persoon per honderd miljoen mensen. Bekijk de volledige lijst hier.