Het Turkse parlement moet snel gaan praten over een nieuwe grondwet. Dat betoogde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in zijn eerste speech na de verkiezingsoverwinning van zijn AK-partij. 

Het is Erdogans wens dat de president in de nieuwe grondwet meer te zeggen krijgt.

Erdogan kondigde aan dat premier Ahmet Davutoglu met leiders van de oppositie zal overleggen over een nieuwe grondwet. Als die gesprekken op niets uitlopen, voelt de president veel voor een referendum over het onderwerp.

Afgelopen zondag wist de AK-partij, die door Erdogan is opgericht, een absolute meerderheid te halen tijdens de parlementsverkiezingen. Hierdoor kan Erdogan naar alle waarschijnlijkheid alleen gaan regeren. 

Officiële waarnemersmissies zijn echter van mening dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Functionarissen, leden en gebouwen van partijen zijn in aanloop naar de verkiezingen aangevallen, waardoor er geen goede campagne gevoerd kon worden. Ook zijn er ernstige zorgen over de restricties op de persvrijheid.

Gevechten

Ondertussen zijn woensdag zeker achttien mensen gedood in het zuidoosten van Turkije bij gevechten tussen militairen en Koerdische militanten. De gevechten laaiden op nadat het leger een dag eerder luchtaanvallen had uitgevoerd in de voornamelijk Koerdische regio.

Onder anderen twee militairen en vijftien militanten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) werden gedood bij gevechten in de buurt van het dorp Daglica bij de Iraakse grens. Turkse straaljagers vielen dinsdag voor de tweede dag op rij ook PKK-doelen in Noord-Irak aan, zei het leger.

Wapenstilstand

Erdogan beloofde woensdag de activiteiten tegen de PKK voort te zetten tot elke laatste opstandeling is "geliquideerd". Een twee jaar durende wapenstilstand die Erdogan had verdedigd, stortte in juli in.

De PKK streeft autonomie na en wordt door Turkije, de VS en de Europese Unie als terroristische organisatie beschouwd. De PKK nam de wapens op in 1984. Meer dan 40.000 mensen, voornamelijk Koerdische militanten, zijn omgekomen in het langdurige conflict.

Video: Erdogan wil snel praten over nieuwe grondwet