De Duitse politie heeft woensdag een grote actie uitgevoerd tegen mensensmokkelaars. Honderden politiemensen deden invallen op 24 plaatsen in drie deelstaten.

Bij de actie werd een 24-jarige hoofdverdachte gearresteerd. De actie was gericht op zeventien leden van een internationaal opererende smokkelorganisatie, aldus Duitse media woensdag. 

De smokkelaars zouden talrijke ontheemden uit Libië en Syrië illegaal naar Duitsland hebben gebracht. Ze zorgden voor valse paspoorten en diploma's en vroegen tot 10.000 euro voor een overtocht die voornamelijk per vliegtuig werd gemaakt.

Door de Duitse geheime dienst werd eerder gewaarschuwd voor criminelen die Afghanen voor veel geld naar Duitsland brengen.

De invallen waren vooral op adressen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen maar ook in Nedersaksen en Baden-Württemberg. In totaal waren zo'n vijfhonderd politiemensen bij de acties betrokken.

Steekpartij

Door een steekpartij in een vluchtelingenkamp in Westerland op het Duitse waddeneiland Sylt kwam woensdagochtend rond 8.00 uur een migrant om het leven. 

Volgens de politie ging aan de steekpartij een ruzie tussen drie personen vooraf. De achtergronden daarvan zijn niet duidelijk. Het slachtoffer werd in zijn nek gestoken. Hij verbleef sinds vorig jaar in de opvang. De politie hield een verdachte aan.