De Roemeense premier Victor Ponta heeft woensdag zijn aftreden aangekondigd na protesten die volgen op de brand in een nachtclub in Boekarest. 

Dat heeft de voorzitter van regeringspartij PSD, Liviu Dragnea, op de Roemeense televisie gezegd.

Door de brand, die ontstond tijdens een rockconcert, kwamen 31 mensen om. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond. 

De club brandde snel af toen een pijler met niet-vuurbestendig isloatieschuim door vuurwerk in brand vloog. Het vuur verspreidde zich daarop snel naar het plafond, wat leidde tot een stormloop naar de uitgang door de ongeveer vierhonderd aanwezige bezoekers.

De brand die de nachtclub in de as legde, is een van de ergste rampen sinds decennia in Roemenië. Het heeft het wantrouwen van veel Roemenen tegenover de veiligheid van gebouwen en de manier waarop lokale overheden omgaan met vergunningen en licenties verder aangewakkerd.

Corruptie

De 43-jarige sociaaldemocraat Ponta was al langer omstreden. Zo moet hij voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van corruptie. Het parlement had geweigerd hem immuniteit te verlenen.

Hij had herhaaldelijk oproepen genegeerd om af te treden en gezworen om zijn termijn uit te dienen. Wel gaf hij aan geen tweede termijn te ambiëren bij de verkiezingen volgend jaar.

Video: Roemeense premier Ponta treedt af

Roemeense premier Ponta treedt af
Roemeense premier Ponta treedt af

Coalitie

Het vertrek van Ponta kan leiden tot een politieke herschikking in Roemenië, waar een coalitie van drie partijen de meerderheid vormt in het parlement.

"Ik kan iedere politieke strijd voeren, maar ik kan niet vechten met de mensen", zei Ponta over zijn beslissing. Hij blijft waarschijnlijk op zijn post tot president Klaus Johannnis een vervanger benoemt.