Het vliegveld van Bali blijft dicht vanwege een vulkaanuitbarsting. Er zijn sowieso tot donderdag geen vluchten mogelijk van en naar Denpasar, de hoofdstad van Bali.

Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. De vulkaan Rinjani op het naastgelegen eiland Lombok is de boosdoener.

Dat betekent dat KLM ook woensdag niet kan vliegen op Bali. Dinsdag moest al een vlucht worden afgebroken. Reizigers strandden toen in Singapore. Vanwege de aswolk die Rinjani uitspuwt was het te gevaarlijk om door te vliegen naar Bali.

Zeker vierhonderd passagiers van de KLM zitten vast op Bali en nog eens rond de vierhonderd KLM-reizigers zijn gestrand in Singapore, omdat ze niet naar Bali kunnen doorvliegen. ''Op kosten van de KLM zijn de passagiers ondergebracht in hotels. We hebben doorlopend contact met hen", aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Lombok

Ook de luchthaven in Mataram op het eiland Lombok is tot en met donderdag niet in gebruik. Rinjani zorgt niet alleen voor een aswolk, maar ook voor aardschokken.

Bali is een van de drukste internationale luchthavens van Indonesië. Ruim zevenhonderd vluchten zijn geschrapt. Tienduizenden toeristen zijn gestrand door de stremming op het vliegveld.

Evacuatieplan

Voor de bevolking die rondom de uitgebarsten vulkaan woont, ligt een evacuatieplan klaar. De kans op een grotere uitbarsting is volgens deskundigen nog steeds aanwezig.

Het is niet voor het eerst dat vulkanische activiteit het vliegverkeer op Bali lamlegt. In juli van dit jaar strandden duizenden reizigers nadat vulkaan Mount Raung van zich deed spreken.

Video: Vliegveld Bali blijft dicht door uitbarsting vulkaan