De datarecorder van het gezonken vrachtschip El Faro is nog niet gevonden. De recorder is vergelijkbaar met een zwarte doos van een vliegtuig en bevat belangrijke gegevens over de reis.

Dat meldt Reuters.

Een bergingsteam van de marine vond maandag het schip, maar niet de recorder. Op de datarecorder zouden gegevens staan over de reis van twaalf uur, met onder andere de communicatie in de brug op het schip. Die informatie kan mogelijk meer helderheid geven over de oorzaak van het zinken van het vrachtschip nabij de Bahama's.

Het schip werd beschadigd gevonden. "De navigatiebrug en het dek zijn losgeraakt van het vaartuig en zijn nog niet gevonden," aldus een woordvoerder van de Amerikaase National Transportation Safety Board.

El Faro verdween een maand geleden toen het onderweg was van Florida naar Puerto Rico. Het schip is waarschijnlijk gezonken nadat het door de orkaan Joaquin in de problemen was gekomen.

De eigenaar van het vermiste vrachtschip, TOTE Maritime, probeert intussen via de rechter te voorkomen dat families van de vermiste opvarenden een schadeclaim kunnen indienen. Het bedrijf vindt dat het zorgvuldig te werk is gegaan.